Olejek rycynowy w zastosowaniach leczniczych i pielęgnacyjnych

0
7

Olejek rycynowy ma wielowiekową historię wykorzystywania w codziennych zabiegach, jako naturalny produkt medyczny i pielęgnacyjny. Wiele informacji historycznych odkrywa znaczące korzyści z jego stosowania, głównie dla włosów i skóry, ale i wiele innych. W niniejszym artykule wskazujemy na najważniejsze właściwości i zastosowania olejku rycynowego.

Olejek rycynowy w istocie stanowi ekstrakt, który pochodzi z nasion rośliny zwanej rącznikiem pospolitym (łacińska nazwa brzmi Ricinus communis). Jest to roślina o pięknym, czerwonym zabarwieniu, która osiąga wysokość do dwudziestu metrów, a naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym. Pochodzi z Indii i jest spokrewniona z pewnymi roślinami egzotycznymi, takimi jak drzewa kauczukowe i poinsecje.

Historia stosowania olejku rycynowego

Olejek rycynowy był wykorzystywany już co najmniej 4000 lat temu. Starożytni Egipcjanie, a później jeszcze wiele innych kultur, używali oleju rycynowego jako środka do lampy naftowej. W starożytnej Grecji był on używany jako środek ułatwiający wypróżnienie, gdzie nawet Pliniusz Starszy reklamował go jako „silny środek przeczyszczający”. W średniowieczu odkrywano jeszcze więcej zastosowań oleju rycynowego, stosując go m.in. w leczeniu chorób skóry. Zalicza się do nich między innymi wysypkę, grzybicę oraz brodawki.

Co ciekawe, nasiona rącznika pospolitego są bogate w cenne składniki odżywcze, natomiast ich skórka zawiera śmiercionośne toksyny. W rzeczywistości roślinę tę uznaje się za jedną z najbardziej toksycznych na świecie, a jej stosowanie w wielu krajach jest do dzisiaj prawnie zakazane. Dostępny na rynku olejek rycynowy pozbawiony jest jednak szkodliwych substancji, dlatego może być bezpiecznie stosowany do domowych zabiegów leczniczych i pielęgnacyjnych.

Współczesne zastosowania olejku rycynowego

Współcześnie nie zaleca się korzystania z oleju rycynowego wewnętrznie, głównie przez jego silne działanie przeczyszczające. Na tego rodzaju dolegliwości istnieje wiele innych leków dostępnych bez recepty. Jednakże zewnętrzne stosowanie olejku rycynowego jest w pełni bezpieczne i daje wiele zaskakujących korzyści, m.in. dla zdrowia skóry i włosów. Warto jednak upewnić się, że stosuje się w 100%-ach czysty i organiczny olejek rycynowy tłoczony na zimno. Poniżej wskazujemy na jego najważniejsze zastosowania.

• Nawilżający krem do skóry

Używanie oleju rycynowego tłoczonego na zimno pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek, a także skuteczniej zachować młodzieńczy wygląd skóry. Często zaleca się nakładać jego niewielką ilość na skórę na łokciach i kolanach. Można również dodawać olejek rycynowy do stosowanych na co dzień kosmetyków, np. kremów do twarzy, balsamów czy serów.

• Naturalne remedium na wzrost włosów

Olej rycynowy pozwala zwiększyć krążenie w skórze głowy, co pomaga w dostarczeniu do włosów niezbędnych składników odżywczych. W celu uzyskania efektu zdrowszych i atrakcyjniejszych włosów należy kilka kropli olejku wmasowywać bezpośrednio w skórę głowy. Czynność tę trzeba jednak powtarzać kilka razy w tygodniu.

• Kondycjonowanie i ochrona włosów

Olejek rycynowy jest dobry nie tylko dla skóry głowy, ale również i dla włosów. Wystarczy użyć bardzo niewielkiej ilości oleju rycynowego, mniej niż ziarenko grochu, i wmasowywać we włosy po ich umyciu. Dzięki temu staną się one lepiej odżywione, miękkie oaz błyszczące. Niewielką ilość oleju rycynowego można nakładać na suche włosy, by wyeliminować łamliwości brak elastyczności.

• Łagodzenie podrażnienia skóry

Dzięki naturalnym właściwościom przeciwzapalnym olej rycynowy może łagodzić rozmaite otarcia, a także inne drobne podrażnienia skóry. Można również niewielką jego ilość wmasować w skórę głowy, aby złagodzić swędzenie i eliminować łupież.

• Usuwanie znamion na skórze

W tym celu poleca się przygotować pastę z oleju rycynowego oraz sody oczyszczonej. Następnie należy nakładać ją na miejsce, na którym jest widoczna zmiana skórna. Czynność trzeba jednak powtarzać trzy razy dziennie, za każdym razem zmieniając opatrunek, którym pasta jest przykrywana. Po około tygodniu maksymalnie po trzech znamię powinno się wysuszyć i wtedy można je bezpiecznie usunąć.

• Detoksykacja za pomocą zestawu z oleju rycynowego

W The Doctor’s Book of Home Remedies z 1990 r. pokazano, że zestawy z oleju rycynowego są wykorzystywane jako sposób na łagodzenie bólu oraz stanów zapalnych. Obecnie wielu pacjentów, w tym osoby cierpiące na boreliozę, polega na zabiegach z oleju rycynowego, które stymulują detoksykację wątroby. Należy jednak pamiętać, że tego rodzaju informacje nie mają w żadnym razie na celu zastąpienia porady lekarza. Zawsze należy zasięgnąć porady lekarza, zanim zacznie się stosować jakiekolwiek środki lecznicze, zwłaszcza przy poważniejszych kłopotach zdrowotnych. Zabieg z oleju rycynowego działa detoksykacyjnie nie tylko na wątrobę, ale ma również na celu utrzymanie zdrowego układu limfatycznego.

Więcej wskazówek o możliwych zastosowaniach olejku rycynowego można znaleźć na stronie: eKosmetyczki.pl

Zabieg z oleju rycynowego

W celu przygotowania zabiegu z oleju rycynowego potrzebne będzie przygotowanie:

  • olejku rycynowego – trzeba użyć w 100%-ach czystego i organicznego produktu, koniecznie tłoczonego na zimno,
  • kawałka czystego materiału flanelowego, złożonego do wielkości gąbki do naczyń,
  • kawałka foli zabezpieczającej przed zabrudzenie,
  • poduszki rozgrzewającej lub termoforu,
  • ręcznika z frotte.

Wskazówki do przygotowania zestawu z oleju rycynowego

Przeprowadzenie zabiegu warto zacząć od umieszczenia odpowiedniej ilości oleju rycynowego na flaneli. Następnie materiał trzeba umieścić na obszarze skóry dotkniętym chorobą lub na brzuchu, jeśli chce się przeprowadzić detoksykację wątroby. Na flanelę warto wtedy położyć worek plastikowy, by olejek rycynowy nie pobrudził poduszki grzewczej. Na sam koniec należy na wszystko położyć poduszkę grzewczą lub termofor, i całość przykryć ręcznikiem. Nie pozostaje już nic innego jak położyć się wygodnie i relaksować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj